Friday 13 February 2009

Estonian media

An announcement of the workshops in Tartu Postimees February 4th reads "Semiootikakonverentsile tuleb mustkunstnik" (Magician comes to conference in semiotics).

:::::::::::::::::::::::::::

On February 6th, ERR - Estonian Public broadcasting - published the following news story online: (based on a 3 minute interview that aired on Vikerraadio at noon the same day):

Tartus kohtuvad semiootika koolkonnad

Tartus algas 6. veebruaril semiootikakonverents ,,Fenomenoloogia kohtub semiootikaga''. Kahes töötoas osalevad kokku teadlased 10 riigist, et kahte lähenemist üksteisele ligemale tuua.

Esimeses töötoas keskendutakse maastiku tajumisele ja teises töötoas animaaluse tajumisele ning selle osale inimloomuses.

Konverentsi peakorraldaja Morten Tönnesseni sõnul on taju semiootikute jaoks põnev valdkond. "Taju hõlmab nii keskkonna, teiste inimeste kui ka kõige muu kogemist. Maailma kogemine oleneb suuresti inimese enda hoiakutest või tunnetest,'' rääkis Tönnessen.

Peakorraldaja Tönnessen on ise norralane, kes õpib 2007. aastast Tartu Ülikoolis. Idee konverents just Tartus pidada tuli talle Tartu Ülikooli semiootikaosakonna ajaloolise tausta tõttu. Just seetõttu on Tartusse kohale tulnud ka oma ala eksperdid. Peaesineja on Ameerika kultuuriökoloog David Abram, kes on tuntud oma käsitluste poolest ühendada traditsioonilist fenomenoloogiat ökoloogiliste teemadega.

Tönnessen loodab Tartus kahte koolkonda üksteisele lähemale tuua. "Kokku saavad kaks loodusele keskenduvat mõtteviisi: ameeriklaste ökoloogiline fenomenoloogia ja eestlaste biosemiootika," ütles Tönnessen.

10. veebruarini toimuva ürituse sõnavõtte on lubanud kajastada mainekas semiootika teadusajakiri "Biosemiotics".

:::::::::::::::::::::::::::

Today, Feb. 13th, the first translation of David Abram into Estonian (excerpts from "The Spell of the Sensuous. Perception and Language in a More-Than-Human World") appears in Roheline Värav (Green gate) under the headline "Lapsed nägid esimest korda Linnuteed". The publication includes a brief introduction by me. The translation was conducted by Signe Saumaawith help from Ehte Putang, Riin Magnus and Silver Ratassepp.

My introduction reads as follows:

David Abram
Ameerika fenomenoloog ja süvaökoloog, kes on inspireerinud rohelist filosoofiat ja eluviisi kogu maailmas. Innustust saanud Maurice Merleau-Ponty’lt, on ta püüdnud välja töötada radikaalset loodusfilosoofiat, mis jääks truuks kogetava paljususele.

David Abram on kirjutanud nüüdisklassikaks saanud raamatu «The Spell of the Sensuous: Perception and Language in a More-than-Human World» (1996), kust pärineb ka siinne tekst.

David Abram osales Tartu biosemiootikute korraldatud töötubades taju semiootikast ja fenomenoloogiast 6.–10. veebruaril 2009.
Tekst ilmub siin autori heakskiidul, ühtlasi palus David Abram selle pühendada oma sõbrale ja kolleegile Arne Naessile, kes suri 96 aasta vanusena 12. jaanuaril 2009.
Morten Tønnessen

No comments: